Dosbox VM with Commander Genius

All discussion about the Commander Genius project (a Keen interpreter + more).
Post Reply
gerstrong
Vorticon Elite
Posts: 1158
Joined: Wed Dec 31, 2008 14:44
Location: Frankfurt - Germany
Contact:

Dosbox VM with Commander Genius

Post by gerstrong » Sun Apr 13, 2014 14:56

Hi,

I was thinking about taking parts of the dosbox code and make Commander Genius really execute the exes we have.

That way we can play every mod. Now you would say, well I can use Dosbox, why use CG?

Here are the plans and improvements for why we want to do that:
  • - Smoother graphics and animations, because I will try to decouple the VGA vm a bit more
    - Play OGG/MP3, basically continue using HQP as in CG it is done
    - Hopefully better controls because I will try to use automatic mapping for devices
    - Original Physics and all mods are going to work as they are supposed to
    - Overall less load time
    - Easier to configure because you don't need a shell, or batch files
    - Nice game launcher menu which searches and sorts your games. You can choose them as in CG and think of it like a dosbox launcher embedded.
    - Mods management, because the game launcher will support mods with multiple patch files. You won't have to write batch files for the mods.
    - Support for more similar games like Bio Menace
    - Dosbox vm will use the CG graphics Stack, so all the advantages, like OpenGL and streching Windows, etc. will also be there.
For the first run, it will work like dosbox itself does with some of the mentioned improvements but later I would try to enhance on other stuff like trying to provider higher screen and what we already have, maybe.

The current two engines (Vorticon and Galaxy) we have will still be there and can be used as usual, but you will be able to choose Dosbox vm if you prefer to play it that way.

Those are the plans, welcome to the discussion!
Having fun developing stuff...

Keening_Product
Kuliwho?
Posts: 2090
Joined: Fri Jan 20, 2012 7:02
Location: Tied up in the Oracle Chamber's basement
Contact:

Post by Keening_Product » Sun Apr 13, 2014 16:38

It might also be good for those few/new mods that have issues working in CG - you could choose which engine to use it with.

I like the idea, just so long as you have the time to put into it I guess. :)
"Wise words. One day I may even understand what they mean." - Levellass

User avatar
Levellass
S-Triazine
Posts: 5261
Joined: Tue Sep 23, 2008 6:40

Post by Levellass » Mon Apr 14, 2014 0:48

I have no idea how you'd even begin to do this. Wow.
What you really need, not what you think you ought to want.

gerstrong
Vorticon Elite
Posts: 1158
Joined: Wed Dec 31, 2008 14:44
Location: Frankfurt - Germany
Contact:

Post by gerstrong » Tue Apr 15, 2014 16:43

doesn't matter Levellass, as long as your mods will finally run as intended... :-)
Having fun developing stuff...

Post Reply